Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia - článok

Histamínová intolerancia

Príznaky histamínovej intolerancie sa môžu značne líšiť – od bolesti hlavy cez kožné vyrážky až po ťažkosti s dýchaním či tráviace problémy. V najhorších prípadoch môže konzumácia potravín bohatých na histamín viesť až k alergickému šoku a tým k život ohrozujúcim stavom. Bezstarostné a príjemné hodovanie je preto pre postihnutých len ťažko predstaviteľné. Otázka „Čo ešte môžem jesť“ je všadeprítomná a jedlá z jedálneho lístka musia byť starostlivo vyberané.

Tí, ktorí sa nechcú vzdať konzumácie potravín bohatých na histamín, to môžu napraviť napríklad užívaním potravinových doplnkov, ktoré obsahujú enzým DiAminoOxidaza (DAO). V tomto článku vysvetľujeme, čo robí histamín v našom tele a ako môžu niektoré doplnky stravy a stravovacie návyky zmierniť príznaky histamínovej intolerancie.

Čo je histamín?

Histamín je neurotransmiter, ktorý patrí medzi takzvané „biogénne amíny“. Biogénne amíny vznikajú z aminokyselín, t.j. vznikajú pri rozklade alebo premene potravín s obsahom bielkovín. Pretože odštiepenie kyselinovej skupiny vykonávajú najmä mikroorganizmy, amíny sa nazývajú biogénne. Histamín si naše telo tvorí samo a preberá dôležité funkcie v našom organizme, ako je regulácia cyklu spánku a bdenia alebo kontrola chuti do jedla. Histamín sa ako biologický posol podieľa aj na vzniku zápalových procesov, svrbenia či bolesti v dôsledku alergických reakcií v našom tele.

Čo je histamínová intolerancia?

V našom organizme je za rozklad histamínu zodpovedný endogénny enzým DiAminoOxidaza (skrátene DAO). To zaisťuje, že v našom tele nie je nadbytok histamínu. Niektorí ľudia však majú nedostatok, poruchu alebo poruchu aktivity enzýmu diaminooxidázy (DAO). Množstvo DAO v organizme potom už nestačí na to, aby sa histamín dostatočne rýchlo odbúral – napríklad ak dovolíme, aby sa hladina histamínu zvýšila konzumáciou potravy bohatej na histamín. Táto zvýšená hladina histamínu spôsobuje typické príznaky, ako sú gastrointestinálne ťažkosti, bolesti hlavy, kožné vyrážky alebo nevoľnosť. Až keď má DAO situáciu opäť pod kontrolou a drží krok s rozkladom nadbytočného histamínu, príznaky tiež zmiznú.

 

Ktoré potraviny obsahujú histamín?

Histamín a jeho prekurzory sa nachádzajú takmer vo všetkých potravinách a niektorých nápojoch. Obsah histamínu sa však značne líši, dokonca aj v potravinách rovnakého druhu. Vysoký obsah histamínu majú najmä potraviny, ktoré dlho dozrievajú alebo sú dlho skladované. Rovnako aj fermentované potraviny. Existujú aj potraviny, ktoré fungujú ako takzvané uvoľňovače histamínu, teda spúšťajú nadmerné uvoľňovanie uloženého endogénneho histamínu z buniek produkujúcich histamín.

Nasledujúce potraviny majú buď vysoký obsah histamínu alebo patria medzi uvoľňovače histamínu:

  • Alkohol (najmä červené víno)
  • Zrejúce syry
  • Morské plody (napr. mušle) a kôrovce (napr. krevety, kraby)
  • Rybie konzervy (napríklad sleď, tuniak, ančovičky, makrela)
  • Údené alebo sušené ryby
  • Mäsové výrobky sušené na vzduchu alebo údené (napríklad saláma, slanina)
  • čokoláda
  • paradajky
  • špenát
  • baklažán
  • jahody
  • ananás
  • banány

Aké sú príznaky histamínovej intolerancie?

Mnoho ľudí si až neskoro uvedomí, že trpia histamínovou intoleranciou a dlho márne hľadajú príčinu svojich príznakov. Je to spôsobené tým, že symptómy histamínovej intolerancie sú nešpecifické – čo znamená, že symptómy môžu mať teoreticky mnoho iných príčin. Medzi najčastejšie príznaky patrí

  • únava
  • bolesti hlavy alebo migrény
  • kardiovaskulárne symptómy (napríklad tachykardia alebo palpitácie)
  • závraty
  • Gastrointestinálne ťažkosti
  • Vyrážka, svrbenie alebo začervenanie kože
  • Ťažkosti s dýchaním

Symptómy sa objavia krátko po jedle. U niektorých ľudí sa príznaky môžu objaviť už niekoľko minút po konzumácii, u iných postihnutých sa príznaky môžu objaviť aj o niekoľko hodín neskôr. Dôležité však je, aby sa príznaky histamínovej intolerancie vždy vyskytovali v priamej interakcii s príjmom potravy.

Ako môžem diagnostikovať histamínovú intoleranciu?

Ak sa vyššie opísané príznaky vyskytujú častejšie, môže ísť o histamínovú intoleranciu. Nasledujúce otázky – ak sa na ne odpovie „áno“ – môžu tiež poskytnúť prvý náznak potravinovej intolerancie:

  • Trápia vás občas nevysvetliteľné tráviace problémy?
  • Máte niekedy vyrážku, ktorá zmizne sama od seba?
  • Cítite sa unavení, najmä po jedle, aj keď máte dosť spánku?
  • Často zle znášate jedlá ako mäso, čerstvé ryby, syry a červené víno?

Konečnú diagnózu histamínovej intolerancie však môže stabnosiť len lekár. Ak máte nejaké podozrenie, porozprávajte sa napríklad so svojím obvodným lekárom, pretože s vami môže prebrať rôzne diagnostické metódy. Musí sa tiež zabezpečiť, aby neexistovali žiadne iné alergie alebo gastrointestinálne ochorenia.

Jednou z možností diagnostiky je napríklad symptómovo-výživový denník, ktorý zaznamenáva, aké potraviny sa konzumujú, v akom množstve a v akú dennú dobu. V kombinácii so zaznamenávaním vyskytujúcich sa symptómov možno identifikovať možné súvislosti s histamínovou intoleranciou.

Ďalší potravinový test dokonca umožňuje odhadnúť individuálne únosnú dávku histamínu. Okrem výživy sa berú do úvahy aj ďalšie ovplyvňujúce faktory ako stres, lieky či hormonálny stav.

Meranie aktivity DAO v organizme je tiež spôsobom diagnostiky histamínovej intolerancie. Tu sa meria aktivita DAO v krvi. Táto metóda však nie je príliš spoľahlivá, keďže hladinu DAO v krvi môžu ovplyvniť okrem jedla aj iné faktory (napr. stres).

Tipy pre každodenný život: zmiernite príznaky histamínovej intolerancie

Príznaky histamínovej intolerancie môžu odobrať akúkoľvek radosť z jedla. Liečba histamínovej intolerancie spočíva najmä v vyhýbaní sa spúšťacím faktorom. To sa dá dosiahnuť predovšetkým prispôsobenou stravou. Ak urobíte aj niekoľko zmien vo zvykoch, môžete dosiahnuť dobré výsledky, ktoré uľahčia riešenie potravinovej intolerancie:

  • Dbajte na čerstvosť potravín: Konzumujte len nefermentované, čerstvé a nespracované produkty
  • Vyvážená strava: Skúste svoju stravu spestriť a zaraďte do svojho jedálnička zdravé jedlo s množstvom vitamínov a stopových prvkov
  • Vitamín C a vitamín B6: Tieto dva vitamíny podporujú rozklad histamínu v čreve. Stavte teda na potraviny, ktoré sú dobrými dodávateľmi. Ale: Vyhnite sa citrusovým plodom, pretože môžu dokonca podporovať uvoľňovanie histamínu
  • Vyhnite sa príliš dlhému skladovaniu potravín
  • Stres môže tiež brzdiť odbúravanie histamínu v našom organizme. Dbajte teda na to, aby ste svoje jedlá jedli v pravidelných intervaloch a v situáciách bez stresu
  • Početné lieky môžu inhibovať rozklad histamínu alebo podporovať uvoľňovanie histamínu a tak spúšťať alebo zhoršovať histamínovú intoleranciu. Ak na to máte podozrenie, nikdy neprestaňte užívať lieky sami

Výživové doplnky s obsahom DAO

Na podporu vlastného odbúravania histamínu v tele možno užívať aj doplnky stravy s obsahom DAO, ako sú kapsuly DAOSiN® od STADA, alebo DAOfood mini od DR Healthcare. DiAminOxidáza (DAO) obsiahnutá v DAOSiN® aj v DAOfood mini zvyšuje telu vlastné množstvo DAO v tenkom čreve – a tým aj schopnosť odbúravať histamín. Tým sa zabráni nadbytku histamínu, ktorý vzniká konzumáciou potravín bohatých na histamín.

Užívanie len 15 minút pred jedlom bohatým na histamín môže znížiť nástup príznakov.

Avšak úplným a konečným riešením liečby histamínovej intolerancie zostáva nízkohistamínová diéta. Výživové doplnky s obsahom DAO slúžia ako doplnok a nemali by sa užívať dlhodobo podľa potreby.